Schierstins: middeleeuwse situatie (schilderij Bennie Visser).

 

Schierstins: laatste weekend tentoonstelling Bennie Visser en Henk Stapert


De tentoonstelling
Twee streekgenoten uit Noardeast-Fryslân, Bennie Visser uit Feanwâlden en Henk Stapert uit De Westereen tonen hun werk tot en met 3 maart. Visser (1946) tekende en schilderde sinds zijn jeugd, maar bleef in de anonimiteit werken. Hij kreeg een baan bij het bibliotheekwezen, met de vroeger bekende bibliobussen langs de dorpen. In zijn vrije tijd tekende en schilderde hij landschappen, molens, oude woningen en monumenten, maar ook portretten, auto´s en stillevens. Met name de pentekeningen laten een grote precisie zien. Op de expositie is deze brede variatie aan onderwerpen te bewonderen.
Henk Stapert (1958) is afkomstig uit Sumar en woonde 18 jaar in Feanwâldsterwâl. Zeven jaar geleden begon hij van het schilderen, dat hij al sinds zijn jeugd deed, serieus werk te maken. Zijn belangrijkste onderwerp is het landschap in de omgeving, zoals het Bûtenfjild met de Goddeloaze Singel. Het laatstgenoemde pad heeft trouwens ook Visser geïnspireerd tot schilderijen. De openingstijden zijn donderdag en zondag van 13.30-16.30 u., vrijdag en zaterdag van 10.30-16.30 uur. (behalve tijdens speciale activiteiten, zoals 26 januari, 3 en 11 februari). Zie ook www.schierstins.nl.

Zaterdag 9 maart: Klassiek concert met ´Kleintje´ ballet

Werken voor piano en viool van onder anderen Pergolesi, Beethoven, Grappelli en Piazzolla worden gebraccht door Teke Hettinga, Nadine Blaak. Enkele werken worden verrijkt met klassiek ballet, uitgevoerd door de jonge danseres Famke Anne van der Mark. Aanvang 20.00 uur. Reserveren is aan te bevelen. Dat kan via tel.nr. 0511 472937 of via info@schierstins.nl.

Nadine Blaak studeerde piano aan het conservatorium in Zwolle. Behalve pianiste is Nadine docent klassieke talen in Heerenveen. Teke Hettinga is afgestudeerd aan de Universiteit van Wageningen. Pas later is ze aan het conservatorium gaan studeren en als zelfstandig musicus aan de slag gegaan. Zij combineert haar werk als violiste met een baan als gebiedscoördinator bij Wetterskip Fryslân. Famke Anne, dochter van Teke Hettinga, is meer dan tien jaar geleden begonnen met klassiek ballet. Vervolgens liet de Nationale Balletacademie in Amsterdam haar toe op de opleiding en danste ze de Notenkraker met het Nationaal Ballet. Ze is nu fulltime bezig met ballet.

De volgende expositie is Crocus Pocus: Primavera! van Hennie Dijk-Stel
Haar eigen bijzondere tuin is een bron van inspiratie voor beeldend kunstenaar Hennie Dijk-Stel. Haar op papier en doek gezette natuur is te zien onder de titel ´Crocus Pocus: Primavera! en wel van 10 maart tot en met 19 mei. Met de gekozen titel heeft Hennie Dijk het gevoel proberen te vertalen dat het vroege voorjaar haar geeft. Bijzonder is dat niet alleen haar kunst te zien is, maar ook de bloeiende echte stinzenplanten in de tuin. De Schierstins is in maart als volgt open: donderdags en zondags van 13.30-16.30 uur en vrijdag en zaterdag van 10.30-16.30 uur. In april is de Schierstins dinsdags tot en met zondags open van 13.30 tot 17.00 uur. Op donderdag 28 maart en zaterdag 20 april is de Schierstins gesloten en daarnaast tijdens zaalverhuur.