Rechtenvrije foto Schierstins

 

De Schierstins: weekendopenstelling; 11 dec. klarinetconcert


Schierstins alleen nog weekends open door hoge energieprijzen

Vanwege de zeer sterk gestegen energielasten is de Schierstins genoodzaakt in het winterseizoen alleen nog in het weekend open te zijn. Dat betekent dat het cultureel en historisch centrum na dertig jaar niet meer op dinsdag, woensdag en donderdag open is. Vanaf begin april is de Schierstins weer bijna de gehele week open.
Als gedeeltelijke compensatie gaat de Schierstins nu wel vrijdag- en zaterdagochtend vanaf 10.00 uur open, maar de deuren gaan wel een uur eerder dicht, namelijk om 16.00. Zondags is de Schierstins een half uur eerder open, namelijk om 13.00 uur. In de Kerstvakantie en krokusvakantie is de Schierstins wel de gehele week open (behalve maandags).

De stichting heeft niet gekort op het aantal concerten, lezingen en andere podiumactiviteiten. Die vonden al in het weekend plaats. Overigens: in samenwerking met onder andere de Museumfederatie Fryslân maakt de Schierstins gebruik van de Klimop-regeling van de provincie om tot een plan voor verduurzaming te komen.

11 dec., 15.30 uur: Jannie Reijenga en Luc Feikens (beiden op klarinet) brengen werken van Bach, Krommer en Mozart

Vanaf 18 december exposeert de 81-jarige Leeuwarder schilderes Ellen Sikma Roorda, een vrouw die haar gehele leven "tussen verf en penselen" heeft doorgebracht. Haar leefruinte wordt nagebootst in de Theun de Vrieskamer. De kunstenares zal zo vaak mogelijk zelf aanwezig zijn tijdens de openingsuren.

uisterwandeling Fries Museum: het Fries Museum heeft bij de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur (t.m. 7 mei 2023) een vijftal "luisterwandelingen" geïntroduceerd. Een ervan begint bij de Schierstins. Men kan op elk moment starten bij de poort, mits in het bezit van een QR-code. Het FM wijst erop dat de beleving completer is tijdens de openingstijden van de stins.

Najaarsprogramma:

11 dec.: Concert Luc Feikens en Jannie Reijenga
17 dec. t.m. 15 jan.: Overzichtsexpositie Ellen Johanna Sikma, schilderijen
29 dec. 16.00 (!) Winterjûnenocht, Grytsje Kingma (sang, gitaar) en Johan Veenstra (verhalen)

18 november: Lezing over Spitsbergen door wereldreiziger Arnold Pilon

Met behulp van de beamer toont Pilon ijsberen en walvissen en piepkleine boompjes en vertelt hij boeiende verhalen over ontdekkingsreiziger Willem Barentsz en poolheld Sjef van Dongen. De lezing begint om 19.30 uur. Reserveren is aan te raden, via telefoon 0511 472937 of info@schierstins.nl.
Pilon en zijn groep bezochten enige jaren geleden het vlakbij de Noordpool liggende Spitsbergen (In het Noors Svalbard). De gehele reis ging daar de zon niet onder. Het werd een avontuurlijke tocht door het Arctische pakijs rond Spitsbergen, waarbij ontmoetingen zijn vastgelegd met ijsberen, walvissen, walrussen en natuurlijk heel veel vogels. Pilon en zijn groepsgenoten vonden op de toendra af en toe hele kleine plantjes en de bloemetjes bloeiden. Verder vonden ze bomen, maximaal tien centimeter lang. Je moest dus erg uitkijken tijdens het lopen om niet met één voetstap een heel bos te pletten....
De wereldreiziger uit Eelde staat ook stil bij de Nederlandse geschiedenis in de poolstreek, ontdekker Willem Barentsz (1596) en de hoogtijdagen van de vaderlandse walvisvaart (1614-1642). Zijn groep kwam sporen tegen van de in de vergetelheid geraakte Nederlandse poolheld en sledenhondenmenner Sjef van Dongen, die zou gaan werken bij de Nederlandsche Spitsbergen Compagnie (Nespico) in Barentsburg.
Maar alles zou totaal anders gaan lopen na de grootste ramp uit de vroege luchtvaart-geschiedenis. De Nespico-steenkoolmijn en Barentsburg kwamen weer in Russische handen. En Rusland telt nu zijn zegeningen: een potentiële haven op Spitsbergen als de poolkappen en ijszee verder smelten en de tocht ´om de Noord´, die Willem Barentsz al zocht, echt mogelijk wordt voor de containervaart.
Gedurende de afgelopen 50 jaar heeft Arnold Pilon (1946) zo'n 100 landen bezocht, dit vaak op zeer avontuurlijke wijze: van de Arabische landen, China en Bhutan tot Zuid-Amerika. Alle wereldreizen leverden de fotograaf en geboren verteller voldoende inspiratie voor prachtige avondvullende lezingen met af en toe een scheutje relativering en de nodige humor. Inmiddels is hij de afgelopen 20 jaar meer dan 400 keer gevraagd om de verhalen aan de hand van zijn foto’s te komen vertellen.

Wandelen

Na wandelroute 1 door het dorp heeft Stichting De Schierstins een nieuwe route uitgestippeld, die over de periode van de Duitse Bezetting gaat. Het gaat om een traject met informatie over oorlogsslachtoffers, een Joodse onderduiker, een vroege verzetsman, evacuees en een hinderlaag voor Duitse soldaten.

De beschrijvingen kunnen aan de balie gehaald worden als de Schierstins open is. Daarnaast liggen ze in een speciale brievenbus aan het hek. Zo mogelijk volgen er na deze route nog meer wandelbeschrijvingen. Start van de route is het parkeerterrein van de Schierstins aan de Haadstrjitte 1 te Feanwâlden. De route kan ook gefietst worden. Het gaat naar eigen keuze om een 4 of 6 kilometer lang traject. De prijs is 2,50.