Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort. Vergeet niet met een vinkje uw aanmelding te bevestigen.

Oranjestein. Foto pn

Oranjestein: zondagmiddag park geopend

Tuin en park van landgoed Oranjestein zijn alle zondagmiddagen tot en met 29 oktober 2023 van 12.30  tot 17.00 uur geopend voor publiek. U kunt hier twee wandelroutes volgen aan de hand van houten pijlen. (Entree €2,50 p.p. kinderen gratis). U ontvangt een plattegrond en de geschiedenis van het landgoed. Honden zijn niet toegestaan. Bij slecht weer (storm en regen) gesloten.

De stichting Stinze Stiens heeft per 1 juni Maarten Vos uit Zwolle aangesteld als tuinbaas van Epemastate en Oranestein

Lees verder

Epemastate

De stichting Stinze Stiens heeft per 1 juni Maarten Vos uit Zwolle aangesteld als tuinbaas van Epemastate en Oranestein

Lees verder
Foto Marie-Hélène de Vrij

Dekema State: focus op boomgaard en moestuin

De activiteiten van Dekema State staan dit jaar voor een groot deel in het teken van de moestuin. De expositie boven heeft de geschiedenis van de moestuin en het gebruik van de tuinproducten als thema. De gehele tuin is alle dagen open en vriij toegankelijk, van 9 tot 17 uur (maandag later open). Soms heeft er een gezelschap gereserveerd, dan kan de tuin gesloten worden; raadpleeg dus de website.

De state zelf: in het weekend van 13 tot 17 uur en vanaf 20 juni ook alle weekdagen behalve maandag. 

 

Lees verder
Voorzijde

Fogelsanghstate: Muziek rond de vleugel

De state is weer te bezoeken, voorlopig nog zonder bezoek aan het park (wegens broedseizoen tot 15 juni gesloten). Dinsdag tot en met zondag, van 13 tot 17 uur. 

Het programma Muziek rond de vleugel biedt klassieke concerten in de state. Lees verder. 

Lees verder
Foto Arjen Bronkhorst. Actuele foto volgt.

Harstastate: via Hegebeintum boeken

Hegebeintum heeft een website die zowel bezoekerscentrum als kerk, als Harstastate belicht. 

In de zomeropenstelling is Harsta State ook geopend op dinsdag en donderdag, Harsta State is dan dus geopend op dinsdag t/m zaterdag van 10-17 april, en op zondag van 13-17 uur. 

Stinzenflora is ook buiten het hek aanwezig. Auto's kunnen hier schade aan toebrengen. Rijd en parkeer niet in de noordelijke berm van het pad dat voorlangs de state naar de hoeve voert. 

Lees verder
Rechts Josse Pietersma, midden directeur Manon Borst. Links Adrie Warmenhoven van het Planetarium

Museum Martena:

Josse Pietersma is de nieuwe conservator van Museum Martena en het Eise Eisunga Planetarium

Museum Martena is open van 11 tot 17 uur. 

Op het ogenblik is werk van fotograaf en filmmaker Joost Vandebrug in Museum Martena te zien. 'Alles stroomt' is het motto waaronder Joost Vandebrug (Franeker, Antwerpen) de afgelopen periode zijn kunstwerken heeft gemaakt. 

 

Lees verder

Staniastate met Pinksteren

De brasserie van Staniastate is in andere handen overgegaan. De nieuwe manager is Anouk Walstra en zij was al jaren een belangrijke kracht onder de uitbaters Anne ten Hof en Henriette Post. Bovendien is haar vader Dirk ook al vele jaren chef-kok in de Oentsjerker state. Lees verder voor de openingstijden komende dagen

Lees verder

Werkzaamheden Jousmastate

Het terrein van de stins bij de voormalige Jousmastate in Wirdum, sinds 1828 in gebruik als begraafplaats van de familie Van Eysinga, is goeddeels gerestaureerd. Nadat ook de brug is gereviseerd, wordt bekeken hoe de grafstenen nog te behandelen zijn. 

Na voltooiing zal het mogelijk worden hier urnen te begraven onder een gedenksteen. Eromheen zullen stinzenplanten bloeien, hopelijk in het voorjaar van 2024. 

Lees verder
Op het omslag van het boek van onze stichting prijkt de Epemastate (Ysbrechtum)

Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland, 2e dr.

De 2e druk van  Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland door R. Radetzky is te koop bij onze stichting (statenstinzen@outlook.com). Het boek is ook te koop in de Schierstins, het Huis Van Eysinga en diverse andere gebouwen. Ook in de boekhandel. 

De publiekseditie van Rita Radetzky's proefschrift over tuinarchitect Roodbaard is verschenen bij uitgeverij Noordboek. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Lees verder