Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort.

Staniastate: LC-nazomerfair

De jaarlijkse LC-nazomerfair op Staniastate is dit jaar op 14 en 15 september. De stichting Staten en Stinzen zal acte de présence geven. Early-birdtickets (vroegevogelkaartjes) € 5,00. 

Lees verder

Dekema State: avondconcert 31 augustus

Op een hopelijk zomerse zaterdagavond, 31 augustus a.s., organiseert Dekema State een Simmerjûn-concert met het zang-en-harpduo Angelpact, bestaande uit Annebet Brongers en Petra Rosa. Het concert wordt in de open lucht gegeven. Vooraf reserveren is verplicht. 

‘Het was er altijd gezellig’, Jan van Wageningen. 1950- 1970. Dit jaar wordt er een kleine tentoonstelling gewijd aan Jan van Wageningen (1918-1979) , de voorlaatste slotheer van Dekema State. 

 

Lees verder

Princessehof: zondagmiddag gratis tekenles

Zondag 4,11, 18 en 25 augustus en 1 september van 12.00 tot 15.00 uur, in de tuin Aanwezig: tekenjuf, papier, potloden, ezels en gratis limonade voor kinderen. Wat niet wil zeggen dat alleen kinderen welkom zijn, de les is voor jong en oud. 

Boven: Tilman Meyer - Faje: zeven keramieken schepen (EKWC@Princessehof). Plus een in Japan vervaardigde zeppelin van porselein.

voor antiekspreekuur enz.: 

Lees verder
Vanuit het park... Foto Peter Nieuwenhuijsen

Hap & Stap arrangement met o.m. Landgoed Oranjestein: volgeboekt. Oranjerie open in oktober.

In 2019 zal de Oranjerie van Oranjestein geopend zijn op zondagmiddagen in oktober en november. Via de Oranjerie heeft men ook toegang tot het park.

Op 22 september 2019 wordt een wandeltocht georganiseerd met culinaire en historische elementen: een rondleiding over het landgoed Oranjestein, lunch bij Tjaarda en een bezoek aan de Ecokathedraal in Mildam. Het arrangement is echter uitverkocht.

Lees verder

Martenastate Koarnjum: hotspot

De natuurorganisaties Floron, BLWG en NMV hebben een kaart van Nederland gemaakt met zo'n honderd 'hotspots' voor botanische biodiversiteit. Op deze kaart zijn vijf hotspots aangewezen in de categorie ‘Stinzenbossen’ Daaronder vinden we zowel Martenastate (Koarnjum) als de Philippusfenne.

Lees verder

Lezing Bearn Bilker

Op 4 oktober houdt onze voorzitter Bearn Bilker een lezing met als titel "De historie van de staten en stinzen en de adel aan de Waddenkust."

Lees verder

Het boek der Staten en Stinzen

In 2018 is het nieuwe boek over staten en stinzen van Rita Radetzky verschenen: <Staten, stinzen en buitenplaatsen in Friesland. "Plaatsen van verdediginge als wel tot aangename en gemaklijke wooningen gebouwd". Via ons e-mailadres statenstinzen@outlook.com te bestellen!

Lees verder