Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort. Vergeet niet met een vinkje uw aanmelding te bevestigen.

Foto pn

Vijversburg: activiteiten

Op 13, 18 en 19 mei speelt WIG Producties het stuk Bedrog van Harold Pinter in het glazen paviljoen (Bron: LC; zie verder wigproducties.nl)

Op 26, 27 en 28 mei is er weer Imaginarium Festival op Vijversburg. 

Deze zomer: Giga Insecta (vanaf 3 juli)

Op zondag is vanaf 13 uur de Oranjerie geopend voor liefhebbers van cactussen en succulenten. 

Lees verder
De lindenlaan met het Haarlems klokkenspel op Martenastate Koarnjum

Martenastate Koarnjum: Hoogtijdagen Haarlems klokkenspel

Excursie over de cultuurhistorie: op 18 juni en 9 juli van 10.00 tot 11.30 uur
Het werk aan de Martenazathe, de boerderij naast het huidige park, is opnieuw opgepakt. Het gaat om de restauratie van boerderij en koetshuis en de aanleg van een bloemenweide, met veel inheemse planten en een grote biodiversiteit. In het gebouw komen vier huurappartementen. 

 

Lees verder

Uitgesteld geluk

Onder de titel Uitgesteld geluk is alle honderd dagen van cultureel programma Arcadia is een nieuw verhaal te beluisteren. Acht maal in de tuin of het park van een van de staten, stinzen en buitenplaatsen.

Lees verder
De meisjes Van Heloma op de nieuwe verdieping

Voormeer: concert zondag 22 mei

Voormeer Klassiek heeft voor het eerst in lange tijd weer een concert gepland. Op 22 mei (15.30 uur) zingt Netty Otter (mezzo-sopraan) onder begeleiding van Johan Bijholt (piano) liederen van Paulus Folkertsma.

Lees verder
Voorzijde

Fogelsanghstate: geopend

De Fogelsanghstate is weer geopend voor publiek. Let op de openingstijden.

Op woensdag 25 mei (15.00 u) geeft Peter Nieuwenhuijsen (van Staten en Stinzen) voor belangstellenden een overzicht over de staten, stinzen en buitenplaatsen in Friesland. 

Zondag 29 mei 14:00 “Muziek rond de vleugel” Trio con Moto. Zondag 11 september “Muziek rond de vleugel” 14:00 Trio Tentativo

Pinkstermaandag  6 juni 13:00  “Dag van het kasteel”

Het Veenklooster bos, rond Fogelsanghstate, is gesloten tot en met 15 juni, in verband met het broedseizoen.

Lees verder

SUMO-regeling 2022: september aanvragen

Eigenaren van Friese monumenten kunnen van 12 tot en met 16 september 2022 subsidie aanvragen voor onderhoud aan hun monument. Voor deze Subsidieregeling Monumenten (SUMO) kunnen eigenaren terecht bij de provincie. Dit jaar is in totaal 2,57 miljoen euro aan Rijks - en provinciaal geld beschikbaar.

De subsidie kan worden gebruikt voor onder andere restauratie en herbestemming van Rijks- en gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden. Ook het onderhoud van monumentale molens en plankosten vallen onder de regeling.

Lees verder
Foto Marie-Hélène de Vrij

Dekema State: kan ook in combinatie met Huis Van Eysinga

De state is open in het weekend, van 13 tot 17 uur, uitgezonderd feestdagen! 

De tuin en de koffiehoek zijn ook geopend (dinsdag -t.m. vrijdag 9 - 17; weekend en maandag vanaf half 12.) Hiervan kan in uitzonderingsgevallen worden afgeweken.

Dekema State kan ook worden bezocht in combinatie met Huis Van Eysinga. Op beide plaatsen zijn voordelige combi-tickets te koop. Ook de website van Museumhuizen biedt ze aan. 

Activiteiten: 22 mei, 6 juni.

Lees verder
foto Princessehof

Princessehof: gratis rondleidingen op 22 mei en 5 juni

In het Princessehof is de grote tentoonstelling Korea, poort naar een rijk verleden weer te bezoeken. Ook twee solo-tentoonstellingen zijn gewijd aan Koreaanse kunstenaars. Verder o.a.: Morten Löbner Espersen, Forbidden Fruit. 

Gratis rondleidingen met een museumgids of met Koreaanse Nederlanders zijn er op  22 mei en 5 juni. 

Vanaf 4 juni een bijzondere tentoonstelling over 450 jaar (!) Konijklijke Tichelaar Makkum

 

Lees verder
Uniastate door Beb Mulder. .. Foto Jan Koster

Uniastate: mozaïeken in de Mariakerk

Expositie mozaïeken Hansje Busquet van 2 april t/m 4 juni 2022. Open van 13.00 t/m 17.00 uur. Toegang gratis.

Open dagen Keunstroute Littenseradiel 14 & 15 mei 2022. M.m.v. Hansje Busquet. Open van 13.00 uur t/m 17.00 uur. Toegang gratis.

Optreden Zea & Tsead Bruinja  Muziek en poëziemiddag op zondag 29 mei 2022 aanvang  15.00 uur entree 10.00 euro

 

Lees verder

Roptastate: open tuin

Op 18 en 19 juni zal de tuin van Roptastate kunnen worden bezocht. In dit weekend worden veel tuinen opengesteld, onder de vlag van Groei en Bloei. 

Lees verder

Stichting Mammemastate

De nieuwe stichting Mammemastate wil samen met restaurant Jonker Sikke van de Jellumer kerk een cultureel centrum maken, waarin ook nog gerouwd en getrouwd kan blijven worden. 

Lees verder
Op het omslag van het boek van onze stichting prijkt de Epemastate (Ysbrechtum)

Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland, 2e dr.

De 2e druk van  Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland door R. Radetzky is te koop bij onze stichting.Het boek is ook te koop in de Schierstins, het Huis Van Eysinga en diverse andere gebouwen. Ook in de boekhandel. 

De publiekseditie van Rita Radetzky's proefschrift over tuinarchitect Roodbaard is verschenen bij uitgeverij Noordboek. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Lees verder

Epemastate komt in goede handen

Epemastate is door jhr. Tjalling van Eysinga verkocht aan de stichting Stinze-Stiens. In deze stichting heeft het echtpaar Van Riemsdijk een centrale rol. Zij zijn grote liefhebbers van stinzenflora. Rondom Epemastate is die aanwezig, maar ze zou een grotere vlucht kunnen nemen.

Lees verder

Oranjewoud Festival

Het Oranjewoud Festival 2022 vindt plaats van 3 tot en me 6 juni. De kaartverkoop voor het gehele programma start op 1 maart.

Lees verder