Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort.

Archeologische fietstocht

Op zaterdag 4 mei wordt een ärcheologische fietstocht georganiseerd langs oude dijken, terpen, slenken, states en stinzen aan de noordkant van Leeuwarden en rond Jelsum, Koarnjum en Stiens, onder leiding van gidsen.

Lees verder

Schierstins: lezing 3 mei

De Leeuwarder voormalige nazi-jager Jack Kooistra geeft vrijdagmiddag 3 mei (16.00 uur) een lezing over zijn speurwerk. 

Tentoonstelling Rein Halbertsma tot en met 5 mei.

Lees verder
Koolmees. Foto Marcel van Kammen.

Vijversburg: diverse activiteiten in mei

Op Vijversburg is in mei het een en ander gaande. Op 11 mei houdt fotograaf Marcel van Kammen een lezing. Wie de foto midden in de LC van 19 april heeft bewonderd, zal meer van zulk werk willen zien: de lezing betekent tevens de opening van een fototentoonstelling van Van Kammen en anderen.

Lees verder

Dekema State: grote voorjaarsfair enorm goed bezocht

‘Het was er altijd gezellig’, Jan van Wageningen. 1950- 1970. Dit jaar wordt er een kleine tentoonstelling gewijd aan Jan van Wageningen (1918-1979) , de voorlaatste slotheer van Dekema State. 

De grote voorjaarsfair was op za. 20 april 2019. Onder perfecte weersomstandigheden brachten de uitbaters van zo'n zeventig kramen waren (in veel gevallen plantjes) aan de man. 

 

Lees verder
Museum Martena door Abe Gerlsma. (Fragment)

Museum Martena: Abe Gerlsma

3 februari jl. was het precies honderd jaar geleden dat Abe Gerlsma werd geboren in Franeker. Op die dag werd de tentoonstelling '100 jier Abe Gerlsma' geopend. Deze blijft tot en met 10 juni. 

 

 

Lees verder

Het boek der Staten en Stinzen

In 2018 is het nieuwe boek over staten en stinzen van Rita Radetzky verschenen: <Staten, stinzen en buitenplaatsen in Friesland. "Plaatsen van verdediginge als wel tot aangename en gemaklijke wooningen gebouwd". Via ons e-mailadres statenstinzen@outlook.com te bestellen!

Lees verder

De spelling van 'stinzen'

In de NRC van 3 maart werd enige aandacht besteed aan de spelling van het woord 'stinsenplant'. Omdat het stukje niet helemaal correct is, hier de relevante feiten.

Lees verder
Dag van het Kasteel. Kasteel Neuschwanstein. Niet in Friesland dus.

Dag van het Kasteel 2019

De landelijke dag van het kasteel is op 10 juni 2019 (2e Pinksterdag). Sommige Friese deelnemers zullen waarschijnlijk weer een andere dag rondom Pinksteren kiezen. Fogelsanghstate houdt zich aan de landelijke dag.

Lees verder