Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort.

Wat is de waarde van een state?

Het tijdschrift Mooi Gelderland, van Gelders Landschap en Kasteelen, publiceerde in de aflevering Winter 2020 een behartigenswaardig artikel over de waarde van een kasteel met een park.

Lees verder

Boek Stinzen en staten, 2e herziene druk

Bij onze stichting te bestellen: 2e druk van  Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland door R. Radetzky. Lees verder voor een toelichting op de nieuwe elementen in deze herdruk. 

Behalve bij de stichting (via deze website) en de boekhandel is het boek ook te koop in de Schierstins, het Huis Van Eysinga en diverse andere gebouwen.

Lees verder
Veenklooster Bos Foto Peter Nieuwenhuijsen

Wandelen bij staten en stinzen: Fryslân Noord

De staten en stinzen bieden ruimte. Vijversburg (Tytsjerk), Staniastate (Oentsjerk), Martenastate (Koarnjum). Dekema State (Jelsum), Fogelsangh State (Veenklooster) tuin Museum Martena (Franeker). De tuin van het Poptaslot, Marsum is open, behalve op zondag. Bij de Schierstins (Feanwâlden) en Rinsmastate (Driezum) is eromheen lopen mogelijk. 

Lees verder
Oranjestein

Wandelen bij staten en stinzen: Fryslân Midden en Zuid

De staten en stinzen bieden ruimte. Bijvoorbeeld in Beetsterzwaag, achter en tegenover het Lycklamahûs, in de overtuin van Lyndenstein en in het vele groen bij Harinxmastate en Lauswolt in de buurt  Net zoiets voor Oranjewoud, bijvoorbeeld de overtuin van het huis Oranjewoud,  maar natuurlijk ook de rest van het Parklandschap. Van It Fryske Gea de Jongemastate (Raerd), en in Joure het park Heremastate. Tot slot ook het groen rond Epemastate (Ysbrechtum). 

Lees verder
Foto Bert Prins

Poptaslot: gesloten, maar tuin open

Op https://www.facebook.com/poptaslot.marsum staan inmiddels zo veel foto's dat een bezoek aan het slot nauwelijks gemist wordt. Dat is natuulijk niet de reden dat het nu gesloten is. De tuin is zo veel mogelkijk open (niet op zondag). 

NB Vanwege de vele werkzaamheden op het Poptaslot is de toegang tot de tuin ook niet steeds gegarandeerd.

Lees verder

Hotel Lunia: geen afhaalservice tot en met 21 januari

Hotel Lunia: geen afhaalservice tot en met 21 januari

Daarna: hotel Lunia verzorgt dagelijks een afhaalmenu. Van maandag t/m donderdag elke dag een andere daghap met een klein dessert voor €12,50 en van vrijdag t/m zondag een driegangendiner voor €23,50.

 

Lees verder
Vijversburg: vanuit het westen Foto Peter Nieuwenhuijsen.

Vijversburg: Miniatuurhuis. Zondagopenstelling theesalon (afhalen)

Park Vijversburg is open. Een kaartje kost voor iedereen € 2,50. In de Villa kun je warme en koude dranken afhalen op zondag van 11.00 – 17.00 uur.

In het glazen paviljoen dat aan de villa Vijversburg vastzit, is een miniatuurhuis opgesteld, dat aanzienlijk meer ruimte inneemt dan de naam doet vermoeden. Je krijgt een impressie zonder het glazen paviljoen te betreden. Lees meer. 

Verschenen: het kinderboek Speurneuzen in Park Vijversburg (ook verschenen: Speurnoazen yn Park Viversburch), kinderboek door Astrid Kuiper (ill.: Monique Beijer). Uitg. Bornmeer. Geb. € 12,50.

 

Lees verder
De "aanraakkamer". Foto: Museum Martena

Grote veranderingen in Museum Martena

De inrichting van de vaste tentoonstelling in het Museum Martena gaat komend jaar volledig op de schop. Ook wordt het beschilderde behang gerestaureerd. Het herinrichtingsproject gaat zo'n 750.000 euro kosten. Het museum heeft het bedrag bijna bijeen en start begin volgend jaar met de plannen.

e tentoonstelling De Binnen- en Buitenwereld van Gosse Koopmans bliijft de rest van dit jaar. De wandvullende panorama's die tijdens deze tentoonstelling te zien zijn, zijn geïnspireerd door Koopmans' eigen omgeving. 

Lees verder
Foto Dekemastate

Dekema State: winterrust; stimulans vanuit SKBL

Dekema State is met ingang van 12 december in winterrust gegaan, tot begin februari. Wel zal worden gewerkt aan een project waarvoor steun is ontvangen vanuit de SKBL. Lees verder.

Verschenen: kinderboek Simke de Specht en het geheimzinnige landhuis., een boek van Astrid Kuiper, met illustraties van Linda de Haan. Een uitgave van uitgeverij Louise. Lees verder. 


 

Lees verder
Rain on me. Melda Wibawa

Schierstins: GESLOTEN

Tentoonstelling van (o.a.) olieverfschilderijen van Melda Wibawa uit Leeuwarden, bekend van het tv-programma Project Rembrandt. Tot en met 3 januari. 

Vr. 11 dec. Cabaret Pieter Jouke (try out)

Lees verder
Keramiek in tuin, Klara Kristalova

Princessehof: GESLOTEN

Human after all is de nieuwe, grote tentoonstelling, die een jaar zal blijven (foto)

Boven is een expositie ingericht van (meest recent) werk van Babs Haenen. Deze gerenommeerde keramiste (Amsterdam, 1948) ontvangt dit jaar de Van Achterberghprijs. Ter gelegenheid van deze onderscheiding toont het Princessehof tot en met 3 januari 2021 een selectie van haar werken (foto).Keramiekworkshops op 18 oktober en 1 november

 

 

Lees verder
Eetzaal met gereconstrueerde schilderingen

Eysingahuis GESLOTEN

Het Eysingahuis verlengt de actie voor Bankgirovips tot en met 18 december. Houders van een vip-pas van de Bankgiroloterij mogen een introducé(e) gratis mee naar binnen nemen. 

Openingstijden:

Woensdag tot en met zaterdag 10.00 tot 16.00 uur
Zondag 12.00 tot 16.00 uur

Tickets via de website van Museumhuizen.

Op youtube (lees verder) is een filmpje te zien over de eetkamer. (lees verder)

 

Lees verder
Beeld HCL

Archeologieproject Camminghaburg: klaar op de locatie

Het archeologieproject Camminghaburg heeft veel vondsten opgeleverd. De Camminghaburg stond ooit iets ten noorden van het Cambuur-stadion in Leeuwarden. Nu daar huizen worden gesloopt en vervangen, hebben er opgravingen plaatsgevonden. De Leeuwarder Courant heeft er al meer dan eens verslag van gedaan, maar het archeologisch bureau plaatst ook van alles op zijn website. 

Lees verder

Jousmastate

Op het terrein van de voormalige state Juwsma, Jwsma of Jousma te Wirdum is in 1828 een lid van de familie Van Eysinga begraven en tussen dat jaar en 1938 volgden nog een dozijn aanverwanten. Deze Eysinga-begraafplaats bestaat nog. In 1983 heeft er voor het laatst een restauratie plaatsgehad en op dit ogenblik is opnieuw aandacht nodig voor de staat waarin het eiland verkeert waarop de begraafplaats gelegen is. 

Lees verder