Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort. Vergeet niet met een vinkje uw aanmelding te bevestigen.

Botniastins met links torentje MArtenastins en rechts stukje Camminghastins

Academie van Franeker: Waarheid en feiten

De Academie van Franeker is begonnen met een collegereeks in de Botniastins, onder de titel Waarheid en feiten. 

25 januari 2023, 20.00 uur, Stefan Sleeuw

8 februari 2023: Pieter Duijff, Wannear is in plaknamme Frysk? 

15 februari 2023: Jouke Velstra

Lees verder

Princessehof: Feest! en Handle with Care

De huidige tentoonstellingen: Feest! en Handle with Care

In verband met Feest! is er een collegereeks van de Museum Jeugduniversiteit: vier colleges op zondagmiddag. Zie de website van het museum. Ook op zondagmiddagen (5 en 19 februari, 5 en 19 maart, 2, 16 en 30 april, 14 en 28 mei, 11 en 25 juni, 9 en 23 juli, 6 en 20 augustus): Feest!-rondleidingen. 

 

Lees verder
Pleintje achter. Foto pn

Museum Martena: Joost Vandebrug

Museum Martena is open van 11 tot 17 uur. Tot 1 april is het museum niet open op maandag. 

Deze winter is het nieuwe werk van fotograaf en filmmaker Joost Vandebrug in Museum Martena te zien. 'Alles stroomt' is het motto waaronder Joost Vandebrug (Franeker, Antwerpen) de afgelopen periode zijn kunstwerken heeft gemaakt.

Lees verder
Rechtenvrije foto Schierstins

De Schierstins: expositie Mienskip

Vanwege de zeer sterk gestegen energielasten is de Schierstins genoodzaakt in het winterseizoen alleen nog in het weekend open te zijn, met uitzondering van de Kerst- en de krokusvakantie. 

De nieuwe expositie (21 januari t.m. 5 maart) is van schildersclub Mienskip uit Feanwâlden en Henk Stapert.

Het Fries Museum heeft bij de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur (t.m. 7 mei 2023) een vijftal "luisterwandelingen" geïntroduceerd. Een ervan begint bij de Schierstins. Men kan op elk moment starten bij de poort, mits in het bezit van een QR-code. Het FM wijst erop dat de beleving completer is tijdens de openingstijden van de stins.

 

Lees verder
De lindenlaan met het Haarlems klokkenspel op Martenastate Koarnjum

Martenastate Koarnjum: excursies 2023. Nieuwe B&B.

De koffie/thee-functie van de Túnmanswente is weer onderwerp van gesprekken, omdat de vorige exploitant ermee is gestopt. Wel heeft de B&B een nieuwe impuls gekregen. Onder de naam B&B Stinzenflora en met gerenoveerde kamers wordt de exploitatie voortgezet door Rachel Sienema. bedandbreakfaststinzenflora.nl/ 

Op 4 februari organiseert It Fryske Gea de eerste excursies op Martenastate. Daarna volgen er meer. 

Lees verder
eetkamer, foto Hendrick de Keyser

Huis Van Eysinga: ook overburen van Hendrick de Keyser

De vereniging Hendrick de Keyser heeft bekend gemaakt dat de Kanselarij (1566-1571), aan de overkant van het Eysingahuis, aan haar is overgedragen. Hiervan werd al geruime tid uitgegaan, maar honderd procent definitef was het niet.

Het museumhuis Van Eysinga kan ook worden bezocht met een combiticket: Eysinga + Dekema en met een combi-ticket Eysinga + Fries Museum

 

Lees verder
Aquarel Kingmastate door Albert Martin (19e eeuw)

Biografie bewoner Kingmastate

Op 12 december verscheen Ruiter voor de Republiek, Ignatius van Kingma, een Friese kolonel in het rampaar 1672. Ignatius bewoonde in de tweede helft van de zeventiende eeuw de Kingmastate te Zweins

Lees verder
Op het omslag van het boek van onze stichting prijkt de Epemastate (Ysbrechtum)

Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland, 2e dr.

De 2e druk van  Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland door R. Radetzky is te koop bij onze stichting (statenstinzen@outlook.com). Het boek is ook te koop in de Schierstins, het Huis Van Eysinga en diverse andere gebouwen. Ook in de boekhandel. 

De publiekseditie van Rita Radetzky's proefschrift over tuinarchitect Roodbaard is verschenen bij uitgeverij Noordboek. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Lees verder