Foto Irene Feenstra

 

Harstastate: stinzenflora-expositie in Informatiecentrum


Lezing ‘Lucas Pieter Roodbaard. Een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland' door Rita Radetzky.

De lezing begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur), de toegang is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening. In verband met de beperkte ruimte is het belangrijk zich van tevoren aan te melden via info@terphegebeintum.nl of het contactformulier op de website.

In het Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum is tot en met 12 mei de expositie Zee van bloemen te zien. Op deze expositie staat de stinzenflora centraal. Kunstenares Irene Feenstra heeft hiervoor tijdens de gehele bloeiperiode achttien karakteristieke stinzenbloemen gefotografeerd op Martenastate. Dekemastate, Harstastate en Sjuxmastate. Geïnspireerd op het werk van 17e-eeuwse meesterschilders verwerkte ze de prachtige foto’s in vier unieke stillevens, waarin ook het "rode" erfgoed voorkomt. De expositie wordt gecompleteerd met informatie over de oorsprong van de Friese stinzenflora. Persbericht: zie onder

Hegebeintum heeft een website die zowel bezoekerscentrum als kerk, als Harstastate belicht. Het Kennis- en Ynformaasjesintrum is van november tot en met maart geopend op woensdag en vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

De fototentoonstelling ‘Zee van bloemen’ in Hegebeintum
'Zee van bloemen' is een foto-expositie van de Leeuwarder fotografe en kunstenaar Irene Feenstra. De expositie heeft als thema stinzenflora: Irene Feenstra fotografeerde achttien karakteristieke stinzenbloemen (die van de stinzenflora-monitor). Zij fotografeerde de stinzenbloemen gedurende de gehele bloeiperiode en verwerkte de genomen foto’s in een viertal bloemstillevens: Martenastate, Dekemastate, Harsta State en Sjuxmastate. Alle vier states heeft ze meerdere keren bezocht om zodoende de mooiste stinzenbloemen vast te leggen. In haar werken combineert ze bloemen die in werkelijkheid niet in dezelfde periode bloeien. Zoals de 17e-eeuwse meesterschilders de tulp combineerden met zomer- en najaarsbloeiers, zo heeft Irene vrijwel alle bloemen van de monitor steeds in één van de beelden verwerkt. Dit resulteerde in vier prachtige stillevens.
Gedurende de expositie komt de stinzenflora die in de kunstwerken te zien is in bloei bij het nabijgelegen Harsta State, beginnend met de sneeuwklokjes, gevolgd door o.a. knikkende vogelmelk, de blauwe anemoon en het Haarlems klokkenspel. Een bezoek aan de expositie is dus mooi te combineren met een bezoek aan Harsta State en de tuin. Tot en met 12 mei.