Foto: mw. Angelika Bilker

Riniastate Not open to the public

Beautifully located 19th-century neoclassical country house set in large garden. Private residence

Het witgepleisterde landhuis werd in 1843 gebouwd voor de weduwe Drieling, geboren Geertruid Wilhelmina Rinia van Nauta. Toen is ook de tuin rondom in landschapsstijl aangelegd.

De ontwerper van de state was de Leeuwarder stadsarchitect Thomas Romein. Hij ontwierp een fraai neo-classicistisch gebouw. Van dit type staan er nog enkele in Fryslân. De voorgevel bestaat uit een hoge middenpartij met lagere vleugels aan weerskanten. De middenpartij is beneden tot een grote erker uitgebouwd met aan drie zijden een raam. Hierop is een balcon aangebracht voor de openslaande deuren en voor de twee halve vensters. Het middendeel kreeg als bekroning een fronton met een halfrond venster. Het is opmerkelijk dat de achtergevel drie bouwlagen bezit.

Het huis werd in 1880 door Anna Willemina Star Numan van Geertruid Rinia van Nauta gekocht. Zij stond bekend als een filantrope. Naar deze eigenares is de weg vernoemd waaraan de state ligt. Een bekende bewoner was in de jaren ’30 de bankier J. Alta. Hij was een goede kennis van de freules Van Swinderen op het, inmiddels verdwenen, slot Rijs. In 1969 werd de state gerestaureerd. Riniastate heeft nog haar oorspronkelijke indeling en enkele authentieke vertrekken zoals de eetzaal. Het gebouw wordt particulier bewoond.


Afbeeldingen